Alkohol och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy för Ljunits Herrestads ryttarförening

Vår förening arbetar för att häst- och ridintresserade i alla åldrar ska ha möjlighet att träffas för gemensamma träningar, tävlingar och övriga aktiviteter.

Det är viktigt att de vuxna i föreningen är goda förebilder för våra barn och ungdomar, detta gäller i hög grad frågor som rör alkohol, droger och tobak.

För att få tyngd och hållbarhet i vår policy kommer vi att lyfta fram den vid årsmöten och medlemsmöten samt för sponsorer och kommunen. Vår policy ska finnas tillgänglig på vår hemsida samt tas med i vår verksamhetsbeskrivning.

Styrelsen har med anledning av detta antagit följande riktlinjer:

TOBAK

Tobak innefattar både rökning och snusning. Åldersgränsen är enligt svensk lag 18 år.

Vi tillåter inte att våra ungdomar under 18 år använder tobak under eller i anslutning till träning, tävling eller annan föreningsverksamhet. Om vi skulle upptäcka att någon/några av våra ungdomar under 18 år använt tobak pratar vi med berörd person och kontaktar förälder eller vårdnadshavare.

Ansvaret för att dessa regler följs är ungdomarnas, ledarnas och föräldrarnas.

Vuxna får endast röka på undanskymd plats; tränare/ledare får endast använda tobak under raster, och då utanför ridhuset på undanskymd plats. Om någon röker bland ungdomarna eller i ridhuset upplyser vi om vikten att vara en god förebild för barn/ungdomar samt brandfaran.

ALKOHOL

Åldersgränsen är 18 år för att köpa och dricka alkohol på restaurang och 20 år för att handla på systembolaget, enligt svensk lag.

Vi tillåter inte att våra ungdomar under 18 år dricker alkohol. Om vi skulle upptäcka att någon/några av våra ungdomar under 18 år druckit alkohol, pratar vi med berörd person och kontaktar förälder eller vårdnadshavare.

Ansvaret för att dessa regler följs är ungdomarnas, ledarnas och föräldrarnas.

Som ungdomsledare och vuxen är det viktigt att tänka på sitt ansvar och att man är en förebild för ungdomarna. Inom vår förening är det självklart att ingen alkohol förekommer på träning, tävling eller under övriga aktiviteter.

På föreningens fester bjuds aldrig alkohol på någon under 18 år.

NARKOTIKA OCH DOPNINGSPREPARAT

Allt bruk och hantering av narkotika är förbjuden enligt svensk lag. All form av dopning är förbjuden enligt idrottens regler och hantering av vissa dopningspreparat (t ex anabola steroider) är förbjuden enligt svensk lag.

Om vi skulle misstänka eller upptäcka att någon av våra medlemmar provat narkotika eller dopningspreparat, pratar vi med berörd person och kontaktar förälder eller vårdnadshavare om personen är under 18 år.

Efter dessa åtgärder bedömer vi eventuella konsekvenser för den berörda.

Ansvaret att dessa regler följs är i första hand styrelsens men även ledare/tränare har ett stort ansvar för att detta upptäcks och uppmärksammas.

Med vänlig hälsning

Styrelsen                                                                                              2019-02-15